Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.04.2017 21:33 - кукерско хоро
Автор: panbal Категория: Изкуство   
Прочетен: 345 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 02.04.2017 21:46


КУКЕРСКО ХОРО
Панчо Недев
В едно баш българско село Кукерското хоро било на почит от незапомнени времена. Хоро на три ката, на триста премени и триста гласа. Хоро за мало и голямо, за мъжко и женско, за куцо и сакато. Празник, голям празник ставал на мегдана, кога кларнетите писвали, кога тъпаните задумквали, кога чановете се раздрусвали и Злото хуквало да бяга към околните гори и чукари…
Но… дошли Нови времена и в селото. С нови песни и
знамена, с нови слънца и луни, с нови звезди на небосклона. С нови ветрове. Отприщил се Духът на частния сектор и частната инициатива – всички селяни станали бакали и търговци на едро и дребно. Станали независими и свободни от всякаква власт хора, можещи и знаещи, та започнали да обсъждат, да критикуват, да попържат и селската, и националната, и глобалната подредба.
Но понеже исторически е доказано, че голямата свобода, както и големият ум на Човека, пречат той да си живее нормално и в сговор със себеподобните, тръгнала и подялбата на цялата материална и духовна същност на селото. Хората започнали да се делят по партийни знаме-на, по имотни и финикийски знаци, по ум и слава. И само-то селище се разделило от бистрата мини-рекичка на две неравни половини – на Горна махала, за по-горните хора и на Долна махала, за по-долните, бедни и честни, трудови хорица.
Така се стигнало до разделяне и на емблематичното,
традиционното, Кукерско хоро. Всяка махала започнала самостоятелно да си го организира и да си го играе с всичките му салтанати. Но тъй като хорото на Горната махала продължавало да се играе и на тъмно, в нощните часове, справедливият Господ решил да се намеси и да въдвори стария ред и в това село. В ранното утро на поредния Кукеров ден, когато двете хора се захващали с гръмогласния хаос на чановете и на халосните гърмежи, Всевишният пошепнал на двамата главатари:
- Я спретнете едно голямо, общоселско Кукерско хоро в духа на традицията! Стига сте се делили на такива и онакива, стига с тая ваша селска простотия и омраза!
И чудото станало, щом се намесил добрия Дядо Боже.
Двете кукерски хора, стъпка по стъпка, лека-полека се приближили и омешили. И заиграли Танца на човешка-та волност по цялото протежение на малката рекичка, всред водните, калните и пясъчни пръски, за смях и веселие на зяпачите от Горната и Долната махала… И така, с танцова си стъпка във водата и по двата бряга на раздел-ната рекичка, Голямото, смесено хоро стигнало до селс-ката кръчма, наречена вече по френски ресторант.
И там Господ си довършил благородната, щастлива мисия. След десетината тостове „Ха, наздраве!” за… праз-ника…. за новата реколта…. за Интернета… за новия арен-датор… за демокрацията… за селската дружба – кукерите, все още със своите маски и одежди, се изпонапили, запрегръщали се с целувки и милувки, накрая изпопадали под масите. Тогава един случайно присъстващ тийнейджър документирал с новия си максфон това необичайно, колоритно побратимяване на кукерите от двете махали, записвайки и култовата реплика на 80 годишния дядо Ставри. Като огледал с весела, критична усмивка натръшканите по пода и по столовете кукери, той вдигнал чашата си за тост и казал:
- Ха, така!... Ей такива земляци ви искам!... Поне веднъж през годината да ви виждам като нормални хора!... Наздраве!
 


Тагове:   хоро,   село,   промяна,   кукери,   земляци,


Гласувай:
2


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: panbal
Категория: Изкуство
Прочетен: 105934
Постинги: 55
Коментари: 14
Гласове: 46
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031