Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.08.2017 16:04 - ДЯВОЛСКАТА ОПАШКА
Автор: panbal Категория: Изкуство   
Прочетен: 463 Коментари: 1 Гласове:
1

Последна промяна: 06.08.2017 16:06

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Панчо  Недев

 ДЯВОЛСКАТА  ОПАШКА

                 (притча)

        Появил  се  крадливият дявол и в малкото планинско  селце. Първо, започнал заключени къщи да бастисва. После се нагърбил агнета и прасенца  в чували да отнася. След това дошъл реда на златните обеци, гривни и гердани на жените. Накрая стигнал и до пощенските пари за месечните пенсии… „Ужас! Такова чудо – уверявал с вдигнат бастун сто годишният дядо Матей – в това село не е бивало!?”

        Викали селяните Неволята, викали за помощ Кмета и Полицията, викали Държавата  и Европейския съюз, но напразно. Тогава започнали да се организират. Събрали на калпак известна сума и наели една охранителна фирма да им пази имотите и живата стока.

        И така, яките и снажни момчета  с  бръснати глави, още в първите нощи на своето дежурство спипали  крадливия дявол. Но за беда хванали го не за където трябва, а за опашката, когато бил на перваза на един прозорец и се канел да прескочи  в стаята. Силен бил дяволът, но  момчетата, хванати за опашката, се оказали по-силни. Той теглел  навътре, те теглели навън, докато  дяволската опашка  не издържала и се скъсала. В кратката суматоха,  дяволът избягал, но живата част от него останала в ръцете на момчетата. Като доказателство, че нахалното  същество  било  обезвредено, следователно, те са си свършили договорираната услуга. Прибрали си остатъка от хонорара, качили се в японския джип и запрашили към града…

        Но след два-три дена селяните пак започнали да  пищят и да се жалват от набезите на дявола. И шумно да спорят в кръчмата: „Сигурно  е  друг дявол!... Не, същият е! По голямата глава и счупения наполовина рог го познах… Ти остави рога, опашката… опашката му цяла ли беше?... Цяла, разбира се, ти где си виждал дявол с половин опашка?... К`ви ги плещиш, бе  дъртак? Нали видя, че момчетата  взеха края на опашката, за доказателство! Не, не може да е същият!...”

        - Може, може! – обадил се нехайно тогава един бивш учител по зоология, докато самотен си пиел ракията на отделна маса и добавил: - Не сте ли чували? „Всичко тече, всичко се променя”, господа-другари! В случая имаме класическо ГМО. Дяволските опашки  станаха като  опашката на гущера[1]!... Това е положението!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



[1] За по-непосветените в социалната зоология: скъсаната опашка на Гущера бързо се възстановява!




Гласувай:
1


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. alhimik1 - МНОГО ДОБРЕ ЗВУЧИ ТАЗИ ПРИТЧА, ПАНЧО НЕДЕВ! И АКТУАЛНО...
06.08.2017 16:20
ПРОХЛАДНА ВЕЧЕР ТИ ЖЕЛАЯ, КОЛЕГА И ПРИЯТЕЛЮ!
Н. А. - доктора :)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: panbal
Категория: Изкуство
Прочетен: 106827
Постинги: 55
Коментари: 14
Гласове: 46
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930