Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.07.2017 22:53 - ЗА ГРОБА НА АПОСТОЛА
Автор: panbal Категория: Изкуство   
Прочетен: 349 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Панчо Недев

 

ЗА  ГРОБА  НА  АПОСТОЛА

 

И  още го търсят!

От век и половина… Търсят го учени, писатели, историци, политици, журналисти, патриоти… сеирджии…

Търси  го Науката и Историята  с пожълтели, архивни  статии  и протоколни показания, със склерозирани вече спомени; с  ялови  разкопки, с  металотърсачи, с  ДНК анализи…

 Търси  го   Църквата  със свещи и  с  фенера на Диоген; с кадилница, босилек и лавров венец, за да го ръкоположи за светец,  за вечни времена…

Търсят го и Политиците, за да го превърнат после в свое свещено място за поклонение, в свой символ на знамето си, в свой олтар за клетва за вярност към род и родина… И още повече да противопоставят и  разделят своя електорат!

Търсят го… С  надежда и упование. С фанатична вяра!

Но… няма да го намерят!

Не търсете повече гроба на Апостола, родни  братя!

Гробът значи  смърт, а той нямаше човешка смърт. Имаше Бесило. Подвиг. Саможертва. Героизъм.

Не търсете  гроба му – няма да го намерите!

Защото  Ангелогласният  беше и Ангелът на възродения робски  дух за свобода. Ангелът на спасението и съхранението на родната българска земя. Ангелите  имат висотата и безсмъртието на небето – но те нямат смърт, нямат земни гробове!

Няма да намерите гроба на  Апостола…

Защото той беше и  Ангел, и Апостол!

А ТЕ, Апостолите на Свободата, са човешките братя на небесните Ангели. Имат  поля и Балкани, пътища и кръстопътища; цяла армия от  сподвижници и последователи; имат знайни и незнайни лобни места, от където  възкръсват като оная Жар птица, за нов и вечен живот. Но нямат гроб на земята! Гробът на птиците е небето. Синята безкрайност на Светлината…

Не търсете  гроба на Дякона Васил Левски!

Защото той беше един от Апостолите на борбата за Свобода, Обединение и Равноправие. Най-големият! Най-първият! Най-смелият…

За смъртта на Апостолите в ония размирни години на възход и погроми, нямаше черковно опело с камбанен звън, нямаше  катафалки, нито траурни шествия към гробищата. За тях нямаше гробищни алеи и паркове! В тях, по традиция, се погребваха  мирните,  кротките, обикновените хора с точни адреси. Или:  с шумни почести и  речи, с  много цветя и венци –  богатите, „даскалите”, селските и градски първенци.

А той не беше нито мирен и кротък, с точен адрес, нито богат или дипломиран учен и  управник. Неговият  гроб стана цялата земя българска, която е обхождал на длъж и шир, гладен и жаден, в жега и мраз, „навсякъде гонен, навсякъде приет”…

..

Не  търсете   неизвестния гроб на Апостола – няма да го намерите!

Търсете ония гробни, вълчи  ями по неговия дълъг, смъртоносен път към Свободата и Бесилото, които той с хитрост и смелост, с „лъвски скок” е прескачал или  подминавал при всяка възможна среща с  властта  и предателството. Там ще го откриете още по-мъдър и велик!

Гробът на Апостола!?...  
Не го търсете – никой няма да го  намери…

Защото Той е вече погребан, за вечни времена, във всяка българска къща, във всяко село и град, където е бил; във всяка гора, кошара и плевник; във всеки път и кръстопът, който е обхождал. И който още помни тежките му, уверени стъпки, лъчезарния му образ, божествения му глас…

Да, Той няма гроб, но има стотици, може би хиляди паметници и паметни плочи, песни и легенди, които много отдавна са го върнали в нашето ежедневие като символ на Вярата и Свободата, на подвига и саможертвата.

Има и един грандиозен,  духовен паметник, чийто пиедестал  е цялата българска земя. Паметник, по-висок от Мусала и от Шипка, сътворен  от вярата в човека и доброто, в свободата и правдата, изграден от благоговейната почит на  целокупния български народ – без мяра за етнос и религия, партия и имотно състояние.

Не търсете гроба на Апостола!...

Защото покрай него може да изровите и още живи кости на предатели! Вечните спътници на всяко велико дело. Кости, които след като се осветят от журналистическите прожектори, се превръщат в артефакти, а някогашните им  собственици – във вице-герои на голямата, героичната личност или на историческото събитие.

Не гроба, родни братя-патриоти и заклети родолюбци, трябва да търсим, а словото, мъдростта, вярата, всеотдайността на Апостола в себе си! В децата и внуците си, в обществото, което наричате „наше”. Това е много по-важно и градивно за упокой на Духа на Апостола, отколкото да намерим някой ден гроба му, обраснал бурени. Защото бъдете сигурни, че  храмовите търговци  после ще го превърнат в свещен пикник, в туристически комплекс, в музикална дискотека на открито… и какво ли още не!

И ето, последните ми слова:

Не търсете гроба на Апостола, не смущавайте вечния му сън! Той отдавна е погребан в духовната територия на всеки българин. Има си и най-грандиозния паметник в духовната история на България – по-висок от географския връх „Мусала”  и от историческия – „Шипка”!

 

                                              

 

 




Гласувай:
1


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: panbal
Категория: Изкуство
Прочетен: 105929
Постинги: 55
Коментари: 14
Гласове: 46
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031